ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΥΑ ΜΥΤΗ, ΠΑΡΟΣ

Περιοχή Μακρυά Μύτη, Πάρος
Έκταση 2000μ2
Κατηγορία Αρχιτεκτονική Τοπίου
Έργο Μελέτη

Κατά την άφιξη στην κατοικία, διαμορφωμένοι χώροι με γηγενή φυτά, όπως αιωνόβιες ελιές, καρποφόρα δένδρα, αρωματικοί θάμνοι, και άνυδρες φυτεύσεις, δημιουργούν ένα φυσικό περιβάλλον που ενισχύει την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Διαδρομές με σκληρές διακοπτόμενες επιφάνειες και ψηφίδα, συνδέουν τους εξωτερικούς χώρους και την περιοχή του καθιστικού και της πισίνας, τις οποίες διαδέχονται οι χαλαρωτικοί ήχοι των κυμάτων. Ο περιβάλλον χώρος που πλαισιώνει την εξοχική κατοικία εναρμονίζεται πλήρως με το τοπίο προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

Σημείο αναφοράς του έργου αποτελεί ο φοίνικας, ο οποίος δεσπόζει στην εσωτερική αυλή του κτιρίου. Αναδυόμενος μέσα από τους λευκούς τοίχους, ο φοίνικας εναρμονίζεται απόλυτα με το κυκλαδίτικο τοπίο. Η τοπογραφία υπαγορεύει το σχεδιασμό του υπογείου με τους ξενώνες στο χαμηλότερο επίπεδο του κήπου, ο οποίος, προστατευμένος από τους ανέμους, πλαισιώνεται από οπωροφόρα δέντρα.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση ακολουθεί τη λιτότητα και τις καθαρές γραμμές που χαρακτηρίζουν τα κυκλαδίτικα κτίσματα, ενώ ο κήπος ενσωματώνει στοιχεία που αναδεικνύουν το τοπικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα προσφέρουν μια σύγχρονη αισθητική εμπειρία. Η γενική ιδέα περιγράφει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επανασύνδεση των κατακερματισμένων επιφανειών του τοπίου σε ένα βιώσιμο σύνολο που θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μωσαϊκού από ποικιλία μεσογειακών ειδών φύτευσης και δένδρων με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, διαδρομών από ψηφίδα και χώρων ανάπαυσης, συνθέτοντας ένα λειτουργικό και βιώσιμο τοπίο.

*Σε συνεργασία με την εταιρία React Architects